Премиерът Бойко Борисов се срещна с пилотите от 24 Авиобаза-Крумово, които помагаха в снежните бедствия в Родопите. За последно екипът помогна за спасяването на родилка.

 

Премиерът поръча пилотите да напишат докладна от какво имат нужда, но се оказа, че командирът на авиобазата бригаден генерал Петьо Мирчев вече е връчил на министъра на отбраната докладна с изброяване на всичко необходимо, което гарантира живота и на спасяваните, и на спасителите. Оказа се, че пилотите нямат достатъчно лебедки, резервни части и консумативи за хеликоптерите. 

 

Бойко Борисов каза, че планират, заедно с министъра на здравеопазването Петър Москов, пет хеликоптера за медицински цели, обзаведени с необходимата техника, които да помагат при нужда. Засега тази функция изцяло се поема от военните в Крумово. Твърде вероятно, ако бъдат закупени, те също да бъдат "зачислени" на военните заради обслужването.

 

„Ако приходите в бюджета се увеличат, средствата ще бъдат отделени точно за най- необходимото при оказване на помощ в бедствия”, каза още премиерът. „Вижда се, че има сериозна нужда от това, защото климатът се променя и проблемите идват един след друг”, добави Борисов.