Ранени са още двама души от екипажа

Български военен хеликоптер  „Пантер“ – 565 MB падна в Черно море по време на тактическо учение. 38-годишният командир на екипажа - капитан Георги Анастасов почина, научи NOVA от свои източници. Той бе тежко ранен при инцидента и при пристигането си в болница вече е бил в кома.

Другите двама летци - на 49 и 50 години, са ранени и са в болница.

Инцидентът е станал около 12,30 часа. 

По темата

Летателният апарат "Пантер" е от състава на Военноморските сили и е изпълнявал задачи по учението „Черно море – 2017“ - маневра след  „артилерийска стрелба по надводна цел“. Вертолетът е паднал на 7 мили източно от устието на река Камчия, уточниха от МО. 

По неофициална и непотвърдена информация, инцидентът се е случил, след като хеликоптерът е закачил едно от знамената на плавателен съд. 

От военното министерство съобщиха, че командирът на екипажа е капитан Георги Анастасов, а останалите двама – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов са без опасност за живота. Те са настанени във Военната болница във Варна и са с проблеми в белите дробове, поради поемане на изгорели газове от падналата машина. В момента здравното заведение е изцяло затворено за външни лица. 

При инцидента членовете на екипажа на фрегата „Дръзки“ и водолазен екип са действали незабавно за оказване първа помощ на пострадалите.

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е назначена комисия за разследване на авиационното произшествие.

Загиналият пилот

Капитан Георги Анастасов е роден на 4 октомври 1978 г. в Ямбол. Завършил е средно образование в Математическа гимназия „Атанас Радев“ и висше образование в Националния военен университет „Васил Левски“, факултет „Авиационен“, със специалност "летец-пилот за ВВС". 

Постъпва на военна служба през 2002 г. в поделение 24 870 – Каменец като инструктор-командир на взвод. През 2011-а е назначен на длъжността старши пилот в авиационно звено на военно формирование 36 940 – Варна. 

Награждаван е многократно с грамоти и предметни награди от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на формированието. 

Репортер: Искра Урумова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.