Тази сутрин те са решили да не изпълняват учебни полети

Напрежение в авиобаза „Граф Игнатиево”. Поводът е информацията за появило се недоволство сред военните пилоти от базата.

АРМИЯТА НА РЪБА: Ниски заплати и летателни часове под санитарния минимум

Тази сутрин те са решили да не изпълняват учебни полети, а само тези, които са в рамките на задълженията ни по така наречената мисия по „Еър Полисинг” - охрана на границите на НАТО.

Пилотите масово са докладвали, че не се чувстват психологически подготвени да летят, съобщава специализираното издание „Аеро”. Заради случая се проведе спешна среща и в Министерството на отбраната.

СИГУРНОСТТА НА НЕБЕТО НИ: Военната ни авиация - без основен консуматив

По информация от там основание за напрежение няма. Вече са получени 10 двигатели за изтребителите МиГ, а кабинетът прави всичко възможно да бъдат ремонтирани и останалите, за да може пилотите да имат достатъчно летателни часове.

Отказът на пилотите да летят тази сутрин не било бунт, обясни бригаден генерал Иван Лалов, командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

В момента във ВВС в изправност са 7 самолета МиГ-29. С доставените двигатели от производителя летящите изтребители трябва да станат 10. Бюджетът ще отпусне 20 милиона лева за авиационно гориво. В ход е обществена поръчка и за смазочни материали.

Каракачанов припомни ангажимента на страната ни за покупка на нови самолети. Но заяви, че преди това стои въпросът с поддръжката на настоящия руски авиопарк.

Бойкотът на военните пилоти идва в момент, когато процедурата за купуването на нови изтребители беше върната в началната й фаза заради съмнения за нарушения.

В същото време стои проблемът с ремонта и поддръжката на наличната техника, както призна и военният министър.

В момента българските военни пилоти летят на съветските машини МиГ-29. Но не достатъчно.

По неофициални данни пилотите имат доста по-малко летателни часове от стандарта на НАТО от 180 часа годишно. Официално от военновъздушните сили казват, че изтребителите са достатъчно за подготовката на опитните пилоти, но не и за обучението на млади.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.