За избирането му гласуваха повечето жители на държавата

Йероглифът "кита", който означава "север" и служи за назоваване на Корейската народнодемократична република (КНДР) в разговорния език, беше обявен за символ на 2017 г. в Япония, информира ТАСС, цитирана от БТА. 

За избирането му гласуваха повечето жители на държавата, които участваха в традиционното национално проучване. 

Йероглифът "кита" беше изписан на лист традиционна японска хартия с размери 150 на 130 сантиметра от настоятеля на будисткия "Храм на чистата вода" Сейхан Мори в Киото. Мъжът е един от главните инициатори на традиционния конкурс за определяне на графичния символ на годината. За калиграфското изписване 76-годишният монах използва голяма четка с дължина 33 сантиметра. Церемонията беше проведена в двора на храма пред обективите на много телевизионни и фотокамери и голяма публика. 

Разшифроваха надписи върху гробница на цар на маите

Японците гласуваха за символ на годината от 1 ноември до 5 декември, като можеха да изпратят предложението си по пощата или да го регистрират в интернет сайт.

Изборът на йероглифа е свързан с изстреляните ракети и ядрените изпитания в КНДР, които предизвикаха голямо обществено безпокойство в Япония. Символът има връзка и със стихийните бедствия, които нанесоха значителни щети на селското стопанство в Северна Япония.

Обявяването на знака традиционно е на 12-ото число на 12-ия месец от годината. Хартиеният лист с йероглифа може да бъде разгледан в главното здание на храма до последната минута на 31 декември, след което отива в специален музей, където се съхраняват и символите от предишните години.

Йероглифът "кин" (пари, злато) беше избран за символ на отминалата 2016 г. Това беше свързано с големите изменения в японската финансова система, с повишаването на работните заплати на японците и надеждите на местното население за олимпийско злато на игрите през 2020 година в Токио. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.