Ананиев да пренастрои мисленето си, за да не попадне на „пързалката за министри на здравеопазването”, заяви президентът

Президентът Румен Радев обяви, че ще приеме всяко решение на управляващите за преразглеждане на наложения от тях мораториум за финансиране на онколекарства, което ще доведе до реално решаване на проблема. В интервю за Дарик радио държавният глава каза, че засега ще изчака със сезирането на Конституционния съд, за да види какви намерения има властта за излизане от ситуацията.

В бюджета на Здравната каса депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и „Воля” гласуваха забрана за отпускане на пари за нови лекарства срещу рак и няколко редки заболявания. Румен Радев наложи вето, което беше преодоляно от 126 представители на управляващото мнозинство в Народното събрание.

Кирил Ананиев: Всеки пациент ще получи здравна помощ

Президентът посъветва Кирил Ананиев да пренастрои мисленето си, ако не иска да попадне бързо на „пързалката за министри на здравеопазването”. Радев заяви, че за него казусът с мораториума на лекарствата е преди всичко морален въпрос. 

„Има моменти, когато става въпрос за човещина. Когато нашите политици трябва да излязат извън своята партийна кожа. Явно не сме дорасли до такъв момент“, посочи той.

„Това е въпрос на гарантиране на конституционните права на всеки един български гражданин. Говорих с много хора, специалисти, политици, експерти, лекари с голям стаж. Не е сериозно, когато имаме бюджет за здравеопазване от порядъка на 4,7 млрд. лева, да не могат да се балансират едни 25 млн. лева. Въпросът е морален. Въпросът е за елементарни права по конституция“, каза Радев.

Бойко Борисов: България успя да обедини Балканите

„Министърът на здравето, ако досега е свикнал да борави само с числа, сега трябва да се научи да мисли за хората. Това се иска от него. Изобщо не ме интересуват фармацевтичните компании, интересуват ме гражданите. И един български гражданин да е ощетен от това, че му се отнема възможност той да бъде излекуван, от това, че му се отнета надежда, аз ще го защитавам. Защото той има права. Министър Ананиев вместо да се вторачва толкова усърдно кой протестира пред парламента, да се вторачи в проблемите на Министерството на здравеопазването. Да не си бърка ролите. Той не е наблюдател на протестите пред парламента, за това има други хора. Той да си гледа министерството“, допълни още президентът.
 
„Ананиев е изключително добър бюджетар, но трябва да разбере, че трябва да се пренастрои и сега да се занимава с човешки съдби. Това е въпрос на мироглед. Ако не го направи, значи, че е стъпил с единия крак на пързалката за министри на здравеопазването“, допълни той.

Президентът няма да избързва със сезиране на Конституционния съд за мораториума за плащане на нови иновативни лекарства, заложен в закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той иска да изчака и да види възможностите за ревизия на текстовете, каквато заявка правителството вече даде.

КСНС не постигна съгласие за бъдещия антикорупционен орган (ВИДЕО)

Извън темата с лекарствата Радев заяви, че ще свика Консултативен съвет за национална сигурност на 9 януари 2018 г. Темата този път ще бъде свързана с "ролята на България в общата политика за сигурност и отбрана на Европа".

 

Свикването на КСНС има връзка със започващото по същото време председателство на България на Съвета на ЕС и ролята на страната "като участник в тези процеси, и като страна с амбиции да бъде фактор в интеграцията на Западните Балкани".
 
Радев обяви още, че няма да поставя на КСНС въпроса с покупката на нови бойни самолети за армията, въпреки застоя по казуса, довел и до напрежение сред военните пилоти.
 Президентът Румен Радев посочи още, че е поканил президентът на Русия Владимир Путин да посети България на 3 март, по повод 140-та годишнина от освобождението на страната ни. Путин е приел, но е посочил, че най-вероятно няма да присъства на честванията заради изборите за президент в Русия, които ще се проведат на 18 март. Българският президент каза, че посещение на руски държавен глава в България не е имало от почти 10 години и ще се търси „друга удобна дата“.

Информация: Dariknews.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.