"В момента не законът гарантира на всеки онкоболен, че може да се лекува", добави лидерът на БСП

„Приоритетите на БСП през 2018 г. ще бъдат здравеопазването и образованието и науката“. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова във Враца, цитирана от БГНЕС.

Премиерът: Няма да има болни, които да останат без лекарства

Тя беше категорична, че отляво продължават борбата за мораториума върху новите лекарства за онкоболни.

Румен Радев: Ще приема всяко решение на властта за преразглеждане на мораториума

„В момента не законът гарантира на всеки онкоболен, че може да се лекува, а комисия, която ще решава кой ще живее и кой не“, каза още тя. Нинова посочи, че в деня, в който са спрени 20 млн. лв. за онкоболните, 700 млн. лв. са раздадени за тол система и пътища.

„Ничия земя”: Лекари изписват зелени рецепти без преглед

Според председателя на БСП единственото решение е актуализация на бюджета на НЗОК. Тя припомни предложението на БСП държавата да покрие дълговете на държавните и общинските болници, а след това да ги пререгистрира от търговски дружества в лечебни заведения. За целта депутатите от левицата вече са внесли законопроекти.

Цветанов: Никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни

Относно другия приоритет – образованието и науката, председателят на БСП заяви, че позициите на учените по отношение на развитието на науката и младите кадри имат нужда от подкрепа.

Сестрата на премиера: НЗОК трябва да плаща за иновативните лечения на тежките заболявания

„Подкрепяме протеста на учените от БАН. Ние се борехме при гласуването на бюджета, за да им се даде това, което заслужават“, каза още тя.

Подуправителят на НЗОК е освободен от поста

Нинова разкритикува антикорупционния закон на управляващите, в който корупцията не е престъпление. По повод вота на недоверие, иницииран от БСП, тя коментира тезата на управляващите, че опозицията трябва да замълчи за 6 месеца заради европредседателството.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.