Медикаментите с наркотични вещества вървят като топъл хляб

Скандални разкрития и разказите на наркозависими и дилъри за това как се получава зелена рецепта, дори без да се явяваш при доктор. Оказва се никак не е трудно. Понякога е нужна лична карта, понякога няколко чужди лични карти. При докторите се плаща между 10 и 20 лева за рецепта, разбира се, без касов бон и после от аптеката се взима палитрата от весели, приспивни или упойващи лекарства. Следващата крачка е препродажбата на наркозависими на до пет пъти по-високи цени.

ТЪРГОВИЯ С РЕЦЕПТИ: Изписват ли се наркотични вещества без преглед?

„Всичко, оказва се, започва в кабинетите на лекари. Лекарствата, които съдържат наркотични вещества, се продават като топъл хляб, включително на разсрочено плащане. Оказа се, че  зелените рецептите се изписват бързо срещу 15 лева. Направи го една докторка, при която отидохме да попитаме за практиката ѝ и дали знае, че лекарствата, които изписва, попадат на черния пазар”, разказва авторът на разследването Даниела Тренчева.

„Определянето на цените, разбира се не е нито нередно, нито незаконно. Издаването на касов бон обаче не е с отложено действие. Мислехме, че зелените рецепти са с особен контрол - нали затова са зелени! Оказаха се – контролирани пожелателно”.

Лекари търгуват със зелени рецепти за лекарства с наркотици

„Това е извадка от моментното състояние на българското здравеопазване. Ако докторите действително работят под такъв натиск и изходът е да дрогират с рецепти агресивните пациенти - състоянието на системата може да се определи като критично", още Даниела Тренчева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.