За това сигнализираха кметовете на някои общини

Парите за личните асистенти са драстично намалени. За това сигнализираха кметове. След края на програмата „Независим живот" средствата се осигуряват от държавата. За последната година от програмата са се възползвали близо 300 общини с над 26 000 болни и пенсионери.

КУЧЕ С МИСИЯ: Асистенти на четири лапи помагат на хора с увреждания

Да нахрани, даде вода и лекарства, да им напазарува - така личният асистент Ани помага на семейство от Монтана, които от месеци са на легло заради тежки инсулти. По седем часа на ден жената е ангажирана с грижи за съпрузите Роза и Никола. За труда си досега тя получавала 378 лева по програмата.

Сега часовете от 7 стават 4, евентуално парите стават около 200 лева... За всеки човек, който има семейство, само разходите не може да си покрие", казва Ани Тимова.

Затова тя и много други асистенти са готови да се откажат. А само в Монтанско около 150 болни може да останат без помощ.

Държавата започва да пише Закон за личната помощ

В общината, от началото на годината, парите за лични асистенти са намалени наполовина - от 61 000 на 28 000. Сумата е определена на база на средно похарчените пари за асистенти през последната година.

От социалното министерство обясниха, че в бюджета за социалните услуги тази година са отделените повече от 68 млн. лева. А за Монтана предстои сумата да бъде увеличена от 28 000 на 38 000 лева. Нуждата от още пари за социалната услуга, общините ще трябва да покриват с други проекти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.