По-рано испанското правителство подчерта, че ако Пучдемон бъде избра отново, Мадрид ще продължи с директния контрол над областта

Двете основни партии, борещи се за независимост на Каталуния, обявиха днес, че са постигнали съгласие да номинират Карлес Пучдемон за поста на регионален лидер на областта. Той е в изгнание в Белгия, след като Мадрид го отстрани от лидерския пост на Каталуния миналата година след незаконния референдум за независимост на испанската автономна област, съобщава БТА.

Испански съд остави зад решетките бившия зам.-лидер на Каталуния

Партиите "Заедно за Каталуния" и "Републиканска левица на Каталуния" са съгласни да подкрепят Пучдемон като кандидат за президентския пост на областта Каталуния, обявиха в общо изявление двете партии.

В Северозапада организират подписка за обявяване на независимост (ВИДЕО)

Миналата седмица испански медии и пожелали да останат анонимни говорители на двете партии съобщиха, че те са се договорили да се опитат да преизберат Пучдемон на ръководния пост на Каталуния.

Пучдемон призова Мадрид да признае резултата от вота в Каталуния

Утре е първото заседание на новия каталунски парламент, избран на 21 декември миналата година. Тогава най-много гласове спечели партията "Гражданите", но сепаратистките партии - "Заедно за Каталуния" на Пучдемон и "Републиканска левица на Каталуния" на Ориол Жункерас, получиха крехко мнозинство в регионалния парламент. Жункерас, бивш вицепремиер на Каталуния, е в арест в Испания по обвинения в бунт и сепаратизъм. Пучдемон, който може да бъде арестуван, ако се върне в Испания, иска да встъпи в длъжност от разстояние.

Мадрид: Върховният съд да реши дали Пучдемон може да бъде премиер на Каталуния

Пучдемон към Мадрид: Искам да се върна в Каталуния веднага (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.