Политикът, който беше задържан в началото на ноември, даде показания в Мадрид

Върховният съд на Испания реши да остави в сила задържането под стража на бившия зам.-лидер на Каталуния Ориол Жункерас, съобщи в. „”Паис”.

Политикът, който беше задържан в началото на ноември, даде в четвъртък показания в Мадрид. Жункерас, който е и лидер на партията „Леви републиканци на Каталуния”, поиска да бъде освободен, за да може след парламентарните избори да представлява интересите на жителите на автономната област като депутат или ръководител на регионалното правителство.

КАТАЛУНИЯ РЕШИ: Сепаратистите в Испания отново на власт (ОБЗОР)

По-рано съдия Пабло Лярена реши да остави под стража Жунсерас и още един бивш член на правителството на Каталуния заради „риск от престъпен рецидив”.

Прокуратурата обвини каталунските политици в бунт, метеж и злоупотреби.

На 27 октомври м.г. парламентът на Каталуния прие резолюция за обявяване на независима република. В отговор горната камара на испанския парламент одобри искането на министър-председателя на страната Мариано Рахой за активиране на член 155 от конституцията на кралството, който ограничава автономията на региона.

Освободиха шестима каталунски политици от ареста в Испания

След това беше решено да бъдат отстранени лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон и членовете на неговото правителство. Освен това, Рахой разпусна регионалния парламент и насрочи избори през декември.

На изборите трите сепаратистки партии получиха 70 от общо 135 места в парламента. Най-много мандати спечели коалицията на избягалия в Белгия Пучдемон „Заедно за Каталуния”. Втора е „Леви републиканци на Каталуния”. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.