Така премиерът отговори на критика на евродепутат за отношението на властите ни към природата

При изслушването на българския премиер Бойко Борисов в Европарламента в сряда, депутатът от Европейската зелена партия Ска Келер разкритикува родните власти за отношението им към природата. Поводът бяха протестите срещу изграждането на втори лифт в Банско, на територията на природен парк „Пирин“.

Борисов пред ЕП: България има 4 приоритета за председателството (ВИДЕО+СНИМКИ)

Става дума за национално богатство, което също е защитено от европейското законодателство. Въпросът не е само за опазването на природата, което също е важно. Мисля, че сега имате възможност да покажете голямата разлика и да дадете добър пример за спазването на европейските закони и правила“, каза Келер.

СНИМКИ ОТ СЕСИЯТА НА ЕП ВИЖТЕ ТУК

В отговор Борисов подчерта, че българската природа в голяма степен е защитена. Той каза, че изграждането на инфраструктурни проекти е било спирано за години, „за да може да се излюпят нови щъркелчета“.

Карал съм министри лично да пренасят блатни кокичета, за да не остане нито един стрък смачкан от валяк. Всиките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, вълци, костенурки. Цели трасета сме променяли“, категоричен бе премиерът.

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЧЕТЕТЕ ТУК