В понеделник журналисти от морския град протестираха заради решения на Районния съд в града

След като Висшият съдебен съвет коментира протеста на бургаските медии, осъдени за това че нарекли Петър Низамов Перата - "бияч", в задочния спор се намеси и Асоциацията на европейските журналисти.

Бургаски медии на протест, след като ги осъдиха заради заглавие (ВИДЕО)

Скандално е медии да бъдат осъждани заради цитиране на прессъобщения на МВР и прокуратурата, се казва в позицията на организацията.

Според Асоциацията на европейските журналисти предложените варианти за медийни заглавия показвали пълно непознаване на естеството на журналистическата работа. В същото време от Съюза на съдиите в България подкрепиха Висшия съдебен съвет и припомнят, че презумцията за невинност е един от принципите на наказателното правосъдие. 

Припомняме, че в понеделник журналисти от бургаски медии излязоха на протест, след като Районният съд в града реши да ги осъди за това, че са нарекли Петър Низамов- Перата „бияч”, след като той е бил обвинен в побой. Заради некоректното, според съда, отразяване на случая медиите бяха осъдени да заплатят на Низамов 2000 лева.

Ден по-късно Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие декларация, с което категорично се противопоставиха на "публичното заклеймяване на постановените от съдии актове". 

"Високо ценим свободата на словото и правото на гражданите да бъдат информирани и се надяваме, че действията на журналистическата колегия в гр. Бургас не представляват опит за натиск върху съда по неприключило съдебно производство и за влияние върху неговата безпристрастност", заявиха членовете на Съдийската колегия към ВСС. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.