От МВР отчитат, че все повече жени се осмеляват да говорят

Близо 3000 ограничителни заповеди за мъже, които са били жените си са издадени през миналата година. От МВР отчитат, че все повече жени се осмеляват да говорят.

Според проучване на „Галъп” 7% от българите смятат, че е напълно нормално мъж да шамароса жена си. 10% от нашенците пък твърдят, че в семейството жената трябва да е подчинена.

Статистиката показва, че една на всеки три жени у нас е жертва на насилие в дома си. Обикновено се започва с психически тормоз, през физическо посегателство, а в най-лошия сценарии до края на един живот.

Затова първата стъпка да се излезе от омагьосания кръг на скандала, прошката и следващия шамар е да се потърси помощ. Горещият телефон на Асоциация „Анимус” все по-често е спасение за мнозина. За миналата година над 2000 жени са потърсили помощ.

Темата с насилието над нежния пол отново върна темата за приемането на Истанбулската конвенция и от България. След като 17 страни-членки на ЕС вече са ратифицирали документа, а 28 са го подписали, на ход са българите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.