Тя заяви, че решението й е продиктувано от липсата на творческо време

Ректорът на Русенския университет проф.д-р Велизара Пенчева поиска да бъде предсрочно освободена от поста, на който беше избрана преди две години.

НОВА ИДЕЯ: Безплатно обучение в приоритетните специалности

„Моето решение не е бягане от отговорност, а е свързано с оценката ми, че административните задължения на ректора заемат голяма част от творческото му време. Уверявам Ви, че и в следващите години ще използвам по-ефективно това време отново в името на университета“, се казва в изявлението на проф.Пенчева, предаде БГНЕС.

Кабинетът отпусна още 10 милиона лева за Софийския университет

Пенчева коментира, че е поела университета в трудно време, с демографска криза и намаляване на броя на студентите, с промени в нормативната уредба, което е наложило търсенето на нестандартни пътища и решения и промени в работата на ВУЗ-а. Резултатите са налице – за тази академична година студентите са с 300 повече, за първи път от няколко години субсидията на РУ е увеличена, разкрит е филиал във Видин, увеличени са заплатите на преподавателите с 10% и др.

Софийският университет с ултиматуми към властта, плаши с протести

Заради оставката Академичният съвет свиква Общото събрание на РУ на 20 февруари, за да се проведат частични избори за ректор до края на настоящия мандат. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.