Старецът стана известен с щедрите си дарения за храм-паметника „Св. Александър Невски”

На 103 години е починал дядо Добри. Възрастният мъж се прочу преди няколко години с щедрите си дарения за храм-паметника „Св. Александър Невски”. Наричаха го "Тихия ангел" и "Светеца от Байлово".

Десетки дойдоха да се поклонят пред паметта му още тази вечер в църквата „Св. Св. Кирил и Методий”, която се намира до къщата, в която той е живял през целия си живот. През целия утрешен ден вратите на църквата ще бъдат отворени за всеки, който иска да се поклони. Погребението ще бъде на 15 февруари.

97-годишният дядо Добри – най-големият дарител на храма „Александър Невски”

Дядо Добри е роден на 20 юли 1914 година в село Байлово. През годините той се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното.

Папа Франциск развълнуван от историята на 98-годишния дядо Добри

През 2012 г. в Темата на NOVA репортерът на NOVA Мия Димитрова разказа за дядо Добри, който е един от най-големите дарители на символа на българската вяра – храм-паметника „Александър Невски". През 2009 г. възрастният мъж дарява на храма 36 000 лева. Това е най-голямото дарение от частно лице в над 100-годишната история на храма.

Историята му трогна хиляди у нас, но и в чужбина. По-късно и папа Франциск разказва историята на бедния старец, който всеки ден пътува от родното си село до София, за да моли минувачите за няколко монети. Според различни издания папа Франциск бил особено развълнуван от факта, че "мъжът с бавна походка и превит гръб е дарил над 50 000 долара, които събрал на улицата, за социални дейности". 

През 2015 г. се появи и филм, който разказа за белокосия старец, който от сутрин до вечер проси милостиня пред входа на столичния храм „Св. Александър Невски”. Събира пари, за да ги дарява. Както сам казва – „на Бог”.

Ликът на дядо, просещ от години в София, грейна от фасадата на блок

„Бог имаш ли, всичко имаш. Той ти е като баща. Бог все с добро върши. Той е човек. Никого не натирва”, казваше приживе дядо Добри.

Делото на големия благодетел на Българската православна църква вдъхнови продуценти от няколко държави. „Тихият ангел” е филм за доброта, милосърдие и любов. История за столетник, дарил над 80 000 лева на различни църкви, но живеещ като аскет. Копродукция на България, САЩ и Германия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.  

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес