Това заяви той за БТА

Проф. Камен Плочев няма да подаде оставка, заяви той за БТА в отговор на въпрос дали министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е имал основание да поиска оставката му.

Здравният министър поиска оставката на шефа на НЗОК

Припомняме, че в петък здрвният министър Кирил Ананиев поиска управителят на Здравната каса да подаде оставка. Причината е, че Плочев настоял пред парламента за актуализация на бюджета на Касата заради дълг от 270 милиона лева към чужди здравни каси. Това обаче не било съгласувано със Здравното министерство и Министерския съвет.

Камен Плочев единодушно бе избран за управител на НЗОК

„Управителя на НЗОК не е подчинен на министъра. Това е национална каса – тя не е партийна, нито министерска”, коментира Славчо Велков от БСП в деня, в който Ананиев обяви искането си за оставка.

СЛЕД СРЕЩА В МЗ: Общинските болници продължават да настояват за 30 млн. лв.

„През главата на Надзорния съвет, министъра и Министерския съвет иска актуализация на бюджета, което въобще не му е във функциите”, заяви Ананиев.

„Днес, чрез посредник, професор Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който казва следното: „Предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро, защото в противен случай ние имаме и други мерки и ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор”, каза Славчо Велков.

Проф. Генчо Начев: Не може да се говори за актуализация на бюджет през февруари

Кой е този политик не стана ясно. Но здравният министър е убеден, че актуализация на бюджета на НЗОК не е необходима. Дълговете ни били към немски, френски и австрийски каси. А според Здравната каса заради натрупаните задължения е възможно на български пациенти, които се лекуват в чужбина, да им бъде отказана медицинска помощ.

От Здравната каса напомниха, че управителят на звеното се избира и освобождава само от Народното събрание. Тази седмица проф. Камен Плочев трябва да бъде изслушан в парламентарната здравна комисия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.