Камен Плочев го "прескочил" при искане за актуализиране бюджета на Касата

Здравният министър Кирил Ананиев поиска управителят на Здравната каса проф. Камен Плочев да подаде оставка.

Причината е, че Плочев поискал от парламента актуализация на бюджета на Касата, която не била съгласувана със здравното министерство и Министерския съвет.

Камен Плочев единодушно бе избран за управител на НЗОК

Всичко започва с едно писмо от преди 3 дни от управителя на НЗОК до парламента. В него професор Камен Плочев поискал актуализация на бюджета на Касата заради дълг от 270 милиона лева към чужди здравни каси. Действията му обаче не били съгласувани със здравния министър. 

СЛЕД СРЕЩА В МЗ: Общинските болници продължават да настояват за 30 млн. лв.

„Поисках му оставката не вчера, а онзи ден, когато разбрах, че има такова писмо”, заяви Кирил Ананиев.

„Управителя на НЗОК не е подчинен на министъра. Това е национална каса – тя не е партийна, нито министерска”, коментира Славчо Велков от БСП.

„През главата на Надзорния съвет, министъра и Министерския съвет иска актуализация на бюджета, което въобще не му е във функциите”, заяви Кирил Ананиев.

„Днес, чрез посредник професор Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който казва следното „Предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро, защото в противен случай ние имаме и други мерки и ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор””, заяви Славчо Велков.

Кой е този политик не стана ясно. Но здравният министър е убеден, че актуализация на бюджета на НЗОК не е необходима. Дълговете ни били към немски, френски и австрийски каси. А според Здравната каса заради натрупаните задължения е възможно на български пациенти, които се лекуват в чужбина, да им бъде отказана медицинска помощ.

„Всички каси имат такива задължения. Ние сме провели разговори с основните каси, на които дължим пари. Това са немските, френските и австрийските. С всички сме подписали споразумение за разсрочване. И ние си ги изплащаме”, заяви Кирил Ананиев.

Шефът на НЗОК днес не беше открит за коментар. От там обаче изпратиха писмо, с което показват, че на 2 февруари министърът е бил уведомен за дълговете на Касата. Темата коментира и премиерът.

„Като се прибера, ще ги поканя на среща да ги питам как става. Милиарди, милиарди левове сме осигурили за здравеопазването в България и то години наред. И все някак си в един момент Здравната каса излиза и вика „Ми, има дупка””, коментира Борисов.

От Здравната каса напомниха, че управителят на звеното се избира и освобождава само от Народното събрание. Следващата седмица проф. Камен Плочев ще бъде изслушан в парламентарната здравна комисия. 

Съдът обяви за нищожни лимитите на болниците за 2015 година (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.