България почете паметта на Васил Левски

България отбелязва 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски. В цялата страна с възпоменателни церемонии почетохме паметта на Апостола на свободата.

През лятото: Показват ново скривалище на Левски (ВИДЕО)

Пред паметника му в столицата имаше и поклонение.

От ранните сутрешни часове жители и гости на София започнаха да поднасят цветя пред монумента. Прозвучаха и заветите на Левски, рецитирани от пет деца от всички общности в България, за да ни напомни, че сме равни независимо от произхода си – български, турски, еврейски, арменски или ромски.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В храма „Света София” беше отслужена панихида, а след това се проведе и литийно шествие до паметника на Апостола, следвано от церемонията-поклонение.

И докато малки и големи поставяха цветя пред паметника на Левски, на отстрещния тротоар лидерът на „Атака” Волен Сидеров призова да се изчисти името на Дякона, тъй като бил осъден за убийство, а не за революционната си дейност.

Делото на Апостола беше почетено и в Брюксел. Там, във възпоменателна церемония участваха председателите на българския и на Европейския парламенти – Цвета Караянчева и Антонио Таяни.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Мария Милкова/Мия Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.