Страната ни се изкачи с четири места

България подобри позицията си в индекса за възприятие на корупцията. Страната ни се е изкачила с четири места в световната класация, подготвяна всяка година от Асоциация „Прозрачност без граници“ (Transparency International). 

За 2017 година организацията постави България на 71 място в света по показателя "усещане за корупция", докато при предишното проучване бяхме на 75 място. В рамките на регионалната класация на държавите-членки на Европейския съюз страната ни обаче продължава да заема последно място. Първо място в европейската класация заема Дания, следвана от Финландия и Швейцария. 

Най-некорумпираната държава в света е Нова Зеландия, следвана от Дания, докато най-корумпираната е Сомалия. 

Голям спад бележат Унгария и Полша. Унгария пада с десет пункта за последните шест години. Причината според Transparency International са спорните закони на Виктор Орбан, предизвикали конфликт с институциите и силно недоволство в унгарското общество. Позицията на Унгария в момента е по-ниска от тази на Черна гора, където „нивото на корупция на всички нива във власта е основно препятсвие за присъединяването й в ЕС”.

За последните шест години представители на управляващата партия в Будапеща - "Фидес", са обвинени в измами и неправилно управление на европейски средства.

„Върховенството на закона е ерозирало сериозно в Унгария и в други държави-членки и резултатът може да се нарече корупция, спонсорирана от държавата ", коментира Карл Долан, директор Transparency International за Европа. 

Подобна е ситуацията и на Полша, която беше сериозно критикувана от Брюксел в последните месеци. 

„Полша върви с тревожни стъпки към ограничаване на независимостта на съдебната власт, ограничаване на пространството за гражданското общество и свободата на пресата", предупреди Карл Долан.

Той препоръчва в новата бюджетна рамка на ЕС да се въведат строги правила, които да пресекат възможността правителствата да използват европейските пари за политики и действия в разрез с европейските стойности и принципи.

Индексът се изготвя по скала от 0 до 100 и две трети от 180 проверени държави са под средното ниво, което означава, че 6 милиарда души по света живеят в корумпирани държави.

Информация: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.