Стойността на дарението е над половин милион лева

Неизвестен меценат даде 20 килограма злато за позлатяване на Патриаршията на хълма Царевец във Велико Търново. Стойността на дарението е над половин милион лева.

Покривите на Патриаршеския комплекс на Царевец са едно от първите неща, които туристите виждат във Велико Търново. И те ще бъдат позлатени. 20-те килограма злато, вече били осигурени.

„Един от дарителите прие да осигури златото за позлатяване на кубетата и пожела анонимност, като ние сме длъжни да спазим неговото изискване”, заяви Марин Павлов, инициативен комитет „Асеневци”.

С идеята за позлатяването вече са запознати и в общината. Осъществяването й обаче нямало да бъде лесно.

Българка завеща 2 млн. лв на Националната галерия

„Този хълм е изключителна държавна собственост – тоест, там, без разрешение на Министерския съвет, през Министерство на културата, ние един планов ремонт не може да направим, който е необходим”, заяви Ганчо Карабаджаков, зам. кмет на Велико Търново.

В становище на общината до Министерството на културата се казва, че позлатяването на църковни покриви не било българска традиция.

„Няма нито една църква, която е позлатена. Това е една заемка, която идва от Русия след Освобождението. Знаете, че у нас има само три църкви, които са позлатени”, коментира Ганчо Карабаджаков.

Става дума за Руската църква и храм-паметника „Александър Невски” в София, както и църквата в село Шипка.

Инициативният комитет планира друг амбициозен проект – изграждане на покрит мост над река Янтра. Имало и още една идея – за вдигане на 18-метров паметник на цар Ивайло.

„Трябва да се реализират тези обекти в продължение на пет години, а стойността е около 12 млн. за трите проекта”, заяви Марин Павлов.

Инициаторите, определящи се като родолюбиви търновци, щели да осигурят парите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.