Редиците на китайските милиардери се увеличават с невероятна скорост

Благодарение на чат приложения и видео игри новият най-богатият човек в Китай е Ма Хуатън, предаде БГНЕС.

Главният изпълнителен директор на Tencent е начело на публикуваната от шанхайската компания Hurun Report класация на най-богатите.

Състоянието на Ма Хуатън и е нараснало повече от два пъти през миналата година и е достигнало 47 млрд. долара.

Неговото богатство се дължи на притежаването на билзо 9% от Tencent (TCEHY), китайската компания за социални мрежи и интернет, която основава през 1998 г. Акциите в компанията, която стои зад изключително популярното приложение WeChat, скочиха повече от 100% през последната година.

Милиардерите в света забогатяха с почти 1 трилион долара

Пазарната стойност на Tencent е 540 млрд. долара и е по-голяма от тази на Facebook.

Tencent не е много известна извън Китай, но притежава най-популярната услуга за писмени съобщения в страната - "УиЧат" (WeChat), с близо 1 милиард потребители. Обширният бизнес на компанията включва хазарт, социални медии и т. н.

Но Ма Хуатън е далеч зад изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, чието богатство е 79 милиарда долара според Hurun. Зукърбърг е четвъртият най-богат човек в света след Джеф Безос, Бил Гейтс и Уорън Бъфет.

Състоянието на бизнесмена Джеф Безос достигна 100 млрд. долара

Ма Хуатън - който е известен като срамежлив и рядко даващ интервюта - е по-надолу в списъка под номер 15. Китайският технологичен магнат е наричан "Пони" заради фамилното му име, което се превежда на като "кон" на английски език.

Ма Хуатън детронира магната Хуи Ка Ян , който действа в областта на недвижимите имоти, като най-богатия човек в Китай. Hurun оценява, че Хуи Ка Ян има богатство от 41 милиарда долара. Акциите на Evergrande, чийто главен акционер и оперативен шеф е той, са нараснали повече от 300% през последните 12 месеца.

Осемте най-богати хора имат повече пари от 3,6 млрд. души (ВИДЕО)

Редиците на китайските милиардери се увеличават с невероятна скорост. Страната изфабрикува повече от 200 през последната година - около четирима седмично - според списъка на Hurun.

Китай вече е дом на повече от 800 милиардери - или почти 50% повече от САЩ, според Hurun.

Основателят на Alibaba (BABA) Джак Ма е четвъртият най-богат човек в Поднебесната империя, чието богатство е нараснало с 10% през последната година до 32 милиарда долара.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.