А 7 българи бяха включени в класацията на "Форбс" за най-успешните млади хора в Европа

Най-богатите 8 души в света притежават средства, с колкото разполагат най-бедните 3,6 милиарда жители на планетата. Това сочи международното изследване на групата от неправителствени организации "Oxfam". 

По темата

„Тази огромна разлика е опасна и може да предизвика силно разделяне на обществото”, коментират от межднародната организация.

Списъкът на осемте най-заможни в света се състои изцяло от мъже и в него присъстват имената на основателя на Microsoft Бил Гейтс, собственика на Facebook Марк Зукърбърг, основателя на Amazon Джеф Безос и на Уорън Бъфет. Зад всички тях стоят империи за милиарди.

“Такова драматично неравенство заклещва милиони хора в бедност. Скверно е толкова много пари да бъдат съсредоточени в ръцете на толкова малко хора, след като 1 на всеки 10 души оцелява с по-малко от 2 долара на ден”, смята изпълнителнит директор на Oxfam Уини Бянима.

Изследването отчита и силно неравенство в половете. 89% от общо 1 810 милиардери в света са мъже. 

Организациите за борба с бедността пресмятат, че до четвърт век, светът ще посрещне първия си трилиардер.

За да изхарчиш състояние сума с 12 нули отзад, трябва да прахосваш по 1 млн. долара всеки ден  в продължение на 2738 години.

А седмина българи намериха място в селекцията на „Форбс” за най-успешните млади хора на Стария континент – „30 под 30”. Нещата, които ги обединяват, са невероятните идеи, фактът, че не се спират пред нищо, за да променят ситуацията в нашата държава.

Една от тях е Росица Митова. Място в престижната селекция й носи онлайн платформата, която прави виртуална среща между клиентите и малките български ферми.

Идеята се ражда спонтанно. Росица и двама нейни приятели се впускат в търсене на клиенти за фермата на единия от тях. Намират ги в интернет. Четири години по-късно клиентите са близо 4000, а производителите, които ползват услугата на платформата – над 100 в цяла България.

Аз не знам дали все още съм успешна… Това, че съм в класацията, за мен е голяма чест и наистина много се радвам, но все още не смятам себе си за постигнала всичко, което бих искала… Продължавам да се уча”, споделя Росица.

Още за успелите млади българи гледайте във видеото.