В демонстрацията се включиха БСП и две извънпарламентарни партии

Стотици недоволни от сделката за ЧЕЗ се събраха на протест пред Министерския съвет в сряда. В акцията се включиха от БСП, партия „Възраждане", както и привърженици на бившия депутат от Патриотичния фронт Велизар Енчев. 

Няколко часа по-рано – автобуси заредени с недоволство, потеглиха от няколко града в страната към столицата.

„Граждани по социалните мрежи се събрахме да изразиме недоволството си, от това което се случва. Сами се организирахме, всеки си сам си поема транспорта”, обясни Ивайло Петров от Дупница.

А веднъж пристигнали под прозорците на властта, те започнаха да скандират: „Оставка!”. Критиките на протестиращите към властта започнаха от сделката за ЧЕЗ, премина през доходите и стигна до Истанбулската конвенция.

„Аз съм на 81 години, до вчера съм продавала мартеници, за да се изхраним! 180 лева пенсия, не ги ли е срам!”, възмущаваше се Маргарита Дамянова от Враца. 

А от трибуната се чуха гласовете на политици.

"Дотам го докарахме - една Гинка да определя бъдещето на държавата", коментира Таско Ерменков. 

"Гинка от Пазарджик всъщност е Бойко Методиев Борисов", допълни Велизар Енчев.

"Групировката ГЕРБ изкупува стратегически за нашата национална сигурност обекти. Ако им позволим това да се случи, те ще контролират всяко едно бъдещо правителство", заяви на свой ред Елена Йончева. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към премиера Бойко Борисов: "Народът излезе по улицата и всеки ден си казва думата. А тя е "оставка"".

В това време, в парламента, депутатите от ГЕРБ на свой ред критикуваха социалистите - че вместо в пленарната зала по време на важен дебат, са на предпочели да отидат на протест. 

Вместо към Народното събрание, протестиращите се отправиха към сградата на Министерския съвет. По време на протеста за кратко възникнаха безредици, при които пострада служителка на Жандармерията. Тя е охранявала обществения ред, когато е била блъсната с лакът. Обстоятелствата около инцидента се изясняват, съобщиха от МВР.

Първи резултати ЧЕЗ и „Инерком България”

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.