Преди дни вицепремиерът нарече руския патриарх "второразрядно съветско ченге"

Вицепремиерът Валери Симеонов отказа да поднесе извинения на руския патриарх, когото нарече "второразрядно съветско ченге". За извинение настояха партньорите му в групата на „Обединените патриоти”. 

Поне засега коалиционният мир се оказа по-важен от разногласията между Патриотите. От ВОЛЯ пък предложиха с декларация парламентът да се разграничи от репликите на Валери Симеонов и Волен Сидеров.

След три дни мълчание вицепремиерът Валери Симеонов избра да отговори на  „ултиматума”, който му поставиха „Атака” и ВМРО.

"Няма да се извиня, защото няма за какво.  Човек се извинява, когато има вина. Аз не чувствам никаква вина, защото когато човек казва истината, няма за какво да се извинява", категоричен бе вицепремиерът.

"Негов грях си остава. Ще видим, ще обсъдим в групата, ще обсъдим с колегите какво може да се направи. Не очаквайте разпад или някакви такива подобни процеси.", каза лидерът на "Атака" Сидеров. 

"Обединените патриоти": Валери Симеонов да се извини на Руския патриарх

"Смятам, че времето лекува всичко. По-добре е да имаш коалиционни партньори с емоции, отколкото такива, които нямат никакви емоции в живота", коментира на свой ред Каракачанов, който е начело на ВМРО. Той смята, че оставка на Симеонов не е необходима. 

Реакция на депутатите от „Атака” и ВМРО предизвикаха думите на Валери Симеонов към руския патриарх Кирил. Повод за тях стана изказването на руския духовник, който си тръгна огорчен от България, след като политиците ни не признали единодушно ролята на Русия за освобождението на България.

"Не мога като български патриот да допусна някой да идва в моята родина и да раздава рецепти или указания на кого да благодарим и на кого не. Аз продължавам да твърдя,  убеден съм, че неговото поведение беше по-скоро на политик, отколкото на духовно лице", коментира Симеонов.

Той обясни, че защитавал достойнството и авторитета на България.

След като извинение не последва, градусът на напрежението в коалицията спадна. И ултимативния тон към Валери Симеонов беше смекчен.

"Хайде да се опита български политик, коментатор, водещ да каже някакви думи за главния равин на Израел или за ислямски духовник. Колко време ще му продължи политическата кариера, вие как мислите? Аз казвам не повече от 24 часа", заяви Сидеров.

Имало ли е заплахи към патриарх Кирил във Facebook?

Медиатор в спора между Волен Сидеров и Валери Симеонов се оказал Красимир Каракачанов.

"И с единия, и с другия съм говорил. Бавно и внимателно, както ви казах, времето лекува всичко", поясни лидерът на ВМРО.

Той обясни, че ВМРО е заело страна в спора, защото изказването на Симеонов би могло да повлияе на двустранните ни отношения с Русия.

"Не се говори така! Все пак ти си вицепремиер", категоричен бе Каракачанов.

Но все пак направи извода, че по-добре да имаш коалиционни партньори с емоции, отколкото такива, които не демонстрит никакви. Разговорите между Красимир Каракачанов и Волен Сидеров продължиха в групата на Патриотите. След края им стана ясно, че трусове в каолицията на Патриотите няма да последват.

"Не очаквайте разпад и някакви подобни процеси", категоричен бе Сидеров.

На среща следващата седмица, в по-спокоен тон, АТАКА, ВМРО и НФСБ ще доизяснят отношенията си.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.