Това беше поискано от адвокатите на „Булмаркет” и прието от съда

Румънски експерт да бъде разпитан по едно от гражданските дела за трагедията в Хитрино. Това поискаха адвокатите на „Булмаркет” – компанията собственик на част от композицията, която дерайлира, а съдът прие искането им. 

Румяна Арнаудова: Единствената причина за трагедията в Хитрино е високата скорост

Именно експерти от Румъния и Германия участваха в „частното разследване” на „Булмаркет”, според което не превишена скорост, а незаключена стрелка на релсовия път е причина за трагедията. Твърдения, които са отхвърлени и от прокуратурата, и от адвоката на пострадалите и близките на загиналите.

ТРАГЕДИЯТА "ХИТРИНО": Пострадали и близки на загиналите съдят "Булмаркет" и БДЖ

Иначе по случая „Хитрино” се водят десетки дела – 1 наказателно и около 30 граждански. Исковите им молби са за над 10 млн. лв.

 „Изгоря ми лицето. Имах изгаряне по ръката. Исковата ми молба е за 50 000 лева обезщетение. Причината най-голямата си е високата скорост”, коментира Цанко Георгиев – потърпевш.

„Експертизата вчера е частна поръчка. Тази версия е отхвърлена от разследването не само заради гласните доказателства”, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

ФАКТИ ЗА ТРАГЕДИЯТА В ХИТРИНО:

* Влак с цистерни избухна край гара Хитрино на 10 декември 2016 г.

* Седем души загинаха.

* Делото „Хитрино” тръгна на 15 януари 2018 г.

* Разследването установи, че инцидентът не е предизвикан от повреди в жп инфраструктурата, не е предизвикан от техническа неизправност на състава и не се касае за техническа неизправност. Причината за произшествието е високата скорост, с която се е движил влака.

* С обивнение са двамата машинисти, които са причинили смърт по непредпазливост на 7 души и тежки и средни телесни повреди на още 14 души.

* Пред съда се изправят машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.  

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес