Новата техника вече се разполага из цялата страна

Лазерни камери на полицията ще засичат по трима нарушители едновременно. Новата техника вече се разполага из цялата страна.

За момента са закупени 28 от модерните устройства. Цената им е малко над от 1,5 млн. лева.

Бясното шофиране е основна причина за катастрофите. Само за миналата година 40% от пътните инциденти са станали заради висока скорост или несъобразена с пътните условия.

За първите 2 месеца на 2018 г. са съставени над 80 000 електронни фиша за превишена скорост.

Преброиха най-опасните пътни отсечки у нас

Стационарни, мобилни, а от днес и подвижни камери ще снимат нарушителите на пътя.

„Когато имаме нарушение на скоростта, отстрани излиза снимка”, обяснява Росен Рапчев, главен инспектор в Национална дирекция „Пътна полиция". „На трилентов път, ако имаме и в трите ленти нерушители, и на тримата нарушители ще бъдат направени индивидуални снимки”.

За всяка област ще има по една нова модерна камера. За да хванат нарушителите неподготвени, от полицията обещават камерите да се разполагат на необичайни места. Електронните фишове ще бъдат изпращани автоматично през мобилна връзка до базата на МВР.

ОКОНЧАТЕЛНО: Премахват знаците за камерите на пътя

„Вече не сме задължени да оповестяваме къде ще са точките за контрол. Техническото средство се поставя така, че да вижда нарушителите”, обясни Росен Рапчев.

„28 камери е добро начало, но те не са достатъчни. България трябва да има 300-400 камери, които да обхващат 20 000 км пътна мрежа, за да има що-годе приличен контрол”, коментира Владимир Тодоров, експерт по пътна безопасност.

Ориентировъчно един брой от лазерните радари струва 55 хил. лева или малко повече от 1 милион и половина за 28-те камери. Средствата са набавени от Фонда за безопасност на движението – най-вече от електронните фишове за превишена скорост.

„Когато се дават такива огромни суми за камери, трябва да се помисли и за софтуер, който да чете такава информация. По регистрационния номер лесно може да се разбира дали има застраховка и дали има ГТП”, заяви още Тодоров.

Антирадарите не могат да се справят с новите камери. Устройствата могат да правят до 400 снимки в минута.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.