500 000 души ще използват третия лъч до края на 2019 г.

Новият лъч на софийското метро - наполовина готов. До края на строежа му остават 2 години. През 2020 г. няколко големи квартала в София ще бъдат свързани с вече съществуващите две линии на подземната железница. Колко са дълги тунелите под града?

500 000 души дневно се очаква да влязат под земята след пускането на третото трасе на метрото. Три ключови станции ще правят връзката между линиите на подземната железница тази на „НДК”, „Орлов мост” и „Сердика”. От общината обещаха и ремонтирани улици и тротоари над земята.

„Ремонт тече вече две години, никой не ти казва кога ще свърши. По стари данни миналата година октомври трябваше да се махнат оградите”, коментира Александър Маринов.

По нови данни оградите в центъра на града ще се махнат наесен. А работата ще продължи на подасфалтово ниво.

40 км метролинии и 39 метростанции до 2019 г. в София (СНИМКИ)

„Догодина септември месец ще пуснем първите 5 от бул. „Патриарх Евтимий” до ж.к. „Красно село” след това ще се пуснат от Орлов мост до бул. „Владимир Вазов” и накрая ж.к. „Овча купел”, заяви Стоян Братоев, директор на "Метрополитен" ЕАД. 

Къртицата пробива път на метрото, като изяжда пръстта под улиците на София, всеки ден от тук излизат 15 тона пръст, а къртицата напредва с 30-40 метра на ден.

„Имаме прокопан от тунелопробивната машина вече 3 км тунел, предстои да стигне машината до следващата метростанция. Работим в синхрон, за да можем успоредно с подземната работа да се справим и с надземните задачи”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Фандъкова: До началото на 2020 г. пускаме новите 12 метростанции

За две години работа, проектът е изпълнен наполовина – 56% от третата линия е готова. А по нея ще се движат безпилотните влакове „Инспиро”, които в момента се тестват в Полша.

„Функциите на машиниста са минимални. Влакът в края на линията сам сменя посоката, без машинист, сам се движи по линията, единствено на станцията машиниста ще дава старт на влака”, заяви Стоян Братоев, директор на „Метрополитен” ЕАД.

С новата линия метрото ще бъде дълго  52 километра. Влаковете ще се движат с до 80 км/ч, а стигането до центъра на града ще става за 16 минути.

Пускат нощен градски транспорт в София

„Вредните емисии, които се очаква да бъдат спестени са 90 000 тона”, коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Под земята за инвестирани половин милиард евро, а от общината обещават ефект от тях да се види и над метрото.

„Там, където мине метрото имаме обновени булеварди, тротоари и осветление”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.