Нови проби от двата водоизточника в селото са взети и изпратени за изследвания

Трети ден жителите на старозагорското село Казанка не могат да пият вода от чешмите, нито да готвят с нея. Причината - наличие на естествен уран над нормите. Питейна вода се доставя с водоноски. 

Уран във водата на старозагорското село Казанка

Нови проби от двата водоизточника в селото са взети и изпратени за изследвания в Националния център по радиобиология. Дотогава остава в сила забраната за пиене и готвене с водата.

ВОДА С УРАН: Взимат втори проби от водата в село Казанка

В селото живеят около 80 души. Притесненията на хората са, че замърсяването идва от военния полигон, където се намират водоизточниците, обясни кметският наместник на село Казанка Елка Михайлова.

„По никакъв начин замърсяването на водата не може да се свързва с дейността на полигона. Ние не притежаваме боеприпаси, които съдържат радиоактивни елементи”, обясни полковник Евгени Динев от военния полигон „Змейово”.

„Искам да уверя жителите на село Казанка, че на полигона не се изпитват боеприпаси, които съдържат радиоактивни елементи, включително и уран. Няма опасност по какъвто и да е начин от изпитанията, които се провеждат на него, да бъде замърсена водата, която използва селото”, заяви полк. Евгени Динев.

„По отношение на радиационния риск мога да кажа, че е прекалено нисък, до нулев. Химичната токсичност на самия елемент „Уран” е по-изявен и затова ограничаваме пиенето и готвенето с водата”, обясни от своя страна д-р Златина Нанева, директор РЗИ-Стара Загора.

Очаква се резултатите от пробите на водата да бъдат готови в рамките на 30-40 дни, обясниха от РЗИ-Стара Загора. Дотогава е в сила предписанието тя да не се използва за пиене и готвене. Населението се снабдява с питейна вода от водоноска.

Репортер: Георги Манев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.