РЗИ временно забрани употребата на питейна вода

Водата в старозагорското село Казанка, съдържа естествен уран над допустимите стойности. Отклонението в химичните показатели е констатирано в лабораторията на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. Резулаттите от анализа на два водоизточника показват концентрации 0,055 mg/l за ниска зона и резултат 0,045 mg/l за висока зона, чиито стойности са над максималната от 0,03 mg/l на естествен уран в питейна вода в село Казанка. 

УРАН ВЪВ ВОДАТА: Отново негодна за пиене вода в Хасковско

В селото живеят около 80 души, за които е издадено предписание да не пият и готвят с водата. Нови проби от два водоизточника и взети от домакинство ще бъдат изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна защита, за да бъде изследвана отново концентрацията на естествен уран. 

Жителите и кметът на селото са учудени от наличието на уран в балканското селце. Някои от тях предполагат, че замърсяването може да идва от намиращия се в близост военен полигон.

Уран в чешмите на село край Тополовград

"Само казаха може да се къпем и да се пере с тази вода, за друго не ставала", разказва Тинка. 

"От 1989 г. строим къщата и живеем тук от 6-7 години, но такова нещо не е имало. Аз смятам, че  е от военните. Нямам друго обяснение. Дано да не съм права, ама няма откъде другаде да дойде този уран. Водоемите ни са под военните, а там наклонът е голям и смятам, че подпочвена вода от полигона е влязла във водоема. Аз така си го обяснявам, колко е вярно не зная", коментира кметският наместник Елка Михайлова. 

Репортер: Георги Манев

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.