Седем населени места са засегнати

Вече в 7 населени места в Хасковска област е забранено да се пие и готви с вода от чешмата, заради завишено съдържание на уран. Резултатите в последното село са отпреди ден.

Още две села в Хасковско със забрана за пиене на вода

В Хасково вече почти година с пълна сила: В важи поговорката Вода гази, жаден ходи. Вода от чешмите тече, но тя не може да се пие, нито пък да се готви с нея. И докато в града съдържанието на уран превишава нормата със стотни от милиграма, в село Динево то е 4 пъти над нормата. Хората в селото се чудят колко време са пили отровна вода. Знаели, че има проблем още преди 30 години, когато американци пристигнали на военно обучение на близкия полигон.

Уран в чешмите на село край Тополовград

За разлика от другите населени места, където количеството уран е малко над нормата, тук то е 4 пъти повече от допустимото. Освен в Динево, водата е забранена за пиене в още 5 села и в областния град. В Хасково хората вече губят търпение, защото близо 10 месеца след откриването на проблема решението все още го няма.

ОТ "МОЯТА НОВИНА": Цяло село без вода повече от година (ВИДЕО)

Най-рано чиста вода от нови кладенци ще потече към Хасково през април. А новите проби след това ще покажат дали забраната ще падне. Дотогава общината трябва да продължи да доставя чиста вода за децата на града.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.