Те тестват нови решения за бъдещите колонии на Марс и Луната

В новия Японски център за изследвания върху живота в космоса, основан от първата астронавтка на Япония Чиаки Мукай, учени разработват иновативни технологии, които трябва да дадат възможност на хора да живеят в космоса, предаде Франс прес.В лаборатории със свръхмодерно оборудване в Университета на науките в Токио тя ръководи екип от около 30 изследователи. Те тестват нови решения, за да позволят на хора да живеят в бъдещи колонии на Марс или Луната, съобщава БТА. 

Следваща цел: Марс

"Присъщо е на човека да изследва. Земята е твърде малка за нас, не смятате ли?", каза 66-годишната жена, която е прекарала над 500 часа в космоса в рамките на две отделни мисии през 90-те години на миналия век.

НАСА изучава марсотресенията

Според нея космическите изследвания са навлезли в нова ера с приноса на частни компания, като "Спейс Екс", основана от Илон Мъск, както и с изявеното от американския президент Доналд Тръмп желание да се изпратят астронавти, които да построят база на Луната, преди да се пристъпи към мисия до Марс.

Половин век по-късно, смъртта на Гагарин остава държавна тайна

"Целта да бъде създадена колония на Луната към 2030 г. е осъществима", отбеляза Мукай.
Сред разработваните от екипа й иновации е уникална система за производство на храна благодарение на плазма, създадена чрез пускане на електрически ток с високо напрежение в солен разтвор. Електрическият ток позволява да се ограничи появата на нежелани водорасли във водата, която е използвана за отглеждане на култури.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.