Той е вторият човек, застанал на пътя на бегълците Владимир Пелов и Радослав Колев

Двамата престъпници, избягали от софийския затвор, продължават да са в неизвестност. От сряда Владимир Пелов и Радослав Колев са обявени за международно издирване. Под засилена охрана са границите, входовете и изходите на магистралите. Разпитани са десетки. Задържан е и синът на единия от бегълците. Бягството предизвика и политическа буря.

Заради случая депутатите извикаха в парламента министрите на правосъдието и вътрешните работи. Стана ясно, че още преди година в МВР са имали данни, че затворниците са подготвяли бягство. След инцидента, по искане на премиера, оставки подадоха шефът на дирекцията, отговаряща за затворите, както и началникът на централния затвор в София.

Бащата на Владимир Пелов: Никога не съм ходил на свиждания в затвора (ВИДЕО)

„След стрелбата в упор, се прикрих зад дърво, за да запазя живота си. Не знаех дали беглецът може да има и граната и да я хвърли по мен и да ме порази”, разказва само по NOVA социалният работник Красимир Кръстев. Той е вторият човек, освен чистачката в Софийския затвор, опитал се да окаже съпротива и да спре бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев.

Кръстев се изправил на пътя на рецидивистите пред входа на затвора. Гонил ги и по улицата, за да ги спре.

„Стрелбата беше срещу мен, но това едва ли има значение. Всичко приключи. Жив и здрав съм. Продължавам да служа”, разказва социалният работник.

Освободиха сина на избягалия затворник Пелов

Въпреки проявената смелост в труден момент той казва, че изпитвал страх.

„Няма човек, който да не го е страх, но така или иначе съм изпълнил това, което трябва да изпълня и съм постъпил така, както трябва”, добави той. Мъжът служи в затворите от 17 години. Но споделя, че подобно бягство се случва веднъж. Този път станало пред очите му.

„Не искам да бъда герой. Просто така се получи. В края на краищата риск има във всяка една работа. Не съжалявам за това. И пак да стане, пак ще постъпя по същия начин”, казва Красимир Кръстев.

САМО ПРЕД NOVA: Вътрешен човек разказа как са се сдобили с оръжие бегълците от Софийския затвор (ВИДЕО)

Колата на бегълците била с крадени номера. След сигнала за готвеното бягство на Владимир Пелов от миналата година, били взети адекватни мерки, коментира министърът на вътрешните работи. Защо режимът на Пелов е променен знаели от правосъдното министерство.

„Има скенери. Има всичко, как е внесено, чувам и от професионалистите реплики, че това не може да стане без участието на надзиратели”, обясни вътрешният министър Валентин Радев.

Затворник ексклузивно за NOVA: Радо и Пелов са подготвяли бягството поне от месец

След бягството килиите на затворниците са проверени, разказа лишен от свобода, а затворниците били разпитани. Но в затвора се вкарвало всичко без проблем от години, коментират журналисти и бивши служители на МВР.

Бегълците вероятно ще извършат ново престъпление, докато се укриват, казват от МВР.

„Имаме 30 сериозни сигнала”, пояснява вътрешният министър.

ВСИЧКО ЗА БЯГСТВОТО ОТ ЗАТВОРА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.