Над 40 млн. лв. отиват за изграждане на 74 центъра за възрастни хора

Защитени жилища заменят старческите домове. Нова стратегия предвижда до няколко години възрастните хора у нас да напуснат големите центрове за настаняване и да заживеят в по-малки къщи от семеен тип.

Последните данни показват, че България е на последно място в Евросъюза по брой на домове за възрастни към населено място. Общо за страната те са осемдесет и два. А в тях живеят малко над 5 600 души. Местата обаче не стигат. За настаняване чакат близо 4 хиляди други пенсионери. Най-голяма е опашката за институциите, грижещи се за хора с различни увреждания, психически разстройства и деменция. Именно за създаването на нови такива центрове са заделени над 40 милиона лева. Парите трябва да стигнат за изграждането и ремонта на общо 74 домове за подпомагане и грижа на възрастни хора в страната.   

В търсене на спокойствие и бягство от самотата съпрузите Ангелина и Стоян се оказват пред вратата на дома за стари хора в Берковица.

Хиляди чакат ред за домовете за възрастни

„Ние имаме къде да отидем, но няма кой да ни гледа. Синът ни почина, който се грижеше за нас. Едната дъщеря има семейство, другата е в Монтана”, разказва Ангелина Христова.

Така от вече близо 5 години стая номер 308 е единственият им дом.

„Тук съм много по-спокойна, защото като сме били в апартамента само двамата, ако стане нещо, здравословно имам предвид, трябва да се действа. А напоследък вече силите недостигат”, добавя Ангелина.

В момента в дома живеят 150 възрастни хора, а още 80 други чакат за настаняване. Големите старчески домове с по над 100 обитатели, като този, ще останат в миналото. Деинституционализирането обаче ще става поетапно.

Кучета завършиха образование за терапевти (ВИДЕО)

„Идеята е не да бъдат събирани хората на едно място и да получават, както домовете за деца, услугата на едно място концентрирано, а ще бъдат в много по-малки центрове, с по-малък брой хора, със съответната по-адекватна грижа към тях”, коментира Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройство.

С приоритет ще са хората с умствена изостаналост, деменция, и тези, които не могат да се грижат сами за себе си. Проектът предвижда нови центрове да има в 29 общини. Като общините могат да изберат дали да ги изградят от нулата или да реконструират вече съществуващите. Директорът на Дома в Берковица се надява също да получи средства за ремонта на 40-годишната сграда.

А Ангелина не може да си представи да замени сегашния си дом за друг - макар и по-нов и по-просторен, защото по думите й всички вече са като едно голямо семейство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.