Шефът на Facebook трябваше да дава обяснения за скандала с изтичането на лични данни

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг не се отзова на поканата да бъде изслушан в Европейския парламент. В негово отсъствие в сряда в Страсбург евродепутатите обсъдиха скандала със злоупотребата с данни на потребители на социалната мрежа, съобщава БТА.

Зукърбърг бе поканен от ЕП официално в понеделник и се предвиждаше да говори пред съответните парламентарни комисии, както стори по-рано пред представители на Сената и Конгреса на САЩ. Европейската комисия съобщи, че във вторник той се е срещнал и със заместник-председателя на комисията Андрус Ансип в Сан Франциско.

Facebook наема 20 000 души, които да следят за опазване на лични данни

Българският заместник-министър по европредседателството Моника Панайотова коментира, че скандалът с "Кеймбридж аналитика" е довел до загуба на доверие по целия свят и е засегнал основни принципи на ЕС. Тя изрази надежда, че новите правила за защита на личните данни в ЕС, които влизат в сила в края на май, ще дисциплинират онлайн компаниите.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова уточни, че до 2,7 милиона европейци вероятно са засегнати от злоупотребата с лични данни. По нейните думи „случаят прилича на престъпление”. Юрова настоя общите условия за ползване на услуги да не бъдат писани на недостъпен правен език, а да бъдат ясни и разбираеми за всички.

ЗАЛОЖНИЦИ НА ИНТЕРНЕТ: Колко сме уязвими, ползвайки социалните мрежи?

Очаквам Facebook да сътрудничи на най-високо равнище. С новите правила в ЕС времето за снизходителност изтече. След 25 май започва засилен контрол”, добави еврокомисарят. И настоя за яснота не само по въпроса какво е станало с изтеклите данни, а и за какво служат те сега.

Групата на Европейската народна партия посочи, че „интернет е място, оставено на съвестта на потребителите”. Социалистите и демократите отбелязаха, че цифровата революция може да дава възможности, но крие и заплахи.

Трябва да вземем живота си обратно под наш контрол, трябва ни цифров суверенитет”, добавиха те.

Facebook под прицел: Какво се случва със социалната мрежа?

Европейските реформатори и консерватори посочиха, че е необходимо равновесие между защитата на личните данни и възможностите за проследяване на престъпленията в интернет.

Зелените пък заявиха, че извиненията не са достатъчни.

Европейската обединена левица посочи, че Зукърбърг е знаел, но не е направил нищо, за да спре злоупотребите, защото това е неговият бизнес модел. Според тях подобни нередности се допускат и от Амазон и Гугъл.

Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" упрекна Facebook в монопол и печелене на пари от продажба на данни и реклама, основана на данни. Групата сравни социалната мрежа с вирус.

ВСИЧКО ЗА СКАНДАЛА „FACEBOOK“ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.