Александър Ван дер Белен разговаря с българския си колега на четири очи на „Дондуков” 2

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен пристигна на официално посещение у нас. То е по покана на българския му колега Румен Радев.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА АВСТРИЙСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ВИЖТЕ ТУК

Александър ван дер Белен беше посрещнат с тържествена церемония пред Паметника на Незнайния войн. След това започна и срещата му на четири очи с Радев.

Парите от Европа да се обвържат със спазването на законите, се съгласи президентът Румен Радев пред австрийския държавен глава. Но предупреди, че трябва да има ясни критерии как се наблюдават страните-членки.

Двамата говорили за кохезионната политика на Европейския съюз, миграцията и сигурността. По темата за Западните Балкани австрийският държавен глава заявил, че очаква напредък по време на срещата на върха у нас този месец.

СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДУВ И ПЪРВАТА ДАМА В АВСТРИЯ ВИЖТЕ ТУК

Що се отнася до приемането на България в Шенген, ние оценяваме усилията на страната ви за защита на външната граница на ЕС и се надяваме, че всички тези усилия ще получат съответното признание”, заяви Ван дер Белен.

"Що се отнася до Западните Балкани, аз си мисля, че Сърбия и Черна гора са страните, които, как да кажа, са най-напред, на челно място, преговорите вече са в перспектива. 2025-та година е доста амбициозна цел, но не и невъзможна да бъде постигната. когато имаме добра воля и от двете страни Естествено, че не зависи само от Брюксел, а и от страна на страните. Трябва да се изчистят проблемите между Сърбия и Косово, всички открити гранични спорове, доколкото те съществуват, трябва да бъдат решени", каза Ван дер Белен.

И още: от Австрия дойде успокоение, че парите от Европа за изравняване на по-бедните с по-богатите няма да намалеят драстично в новия евробюджет. 

Още по тематагледайте във видеоматериалите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.