В момента той е блокиран край бреговете на Малта

Франция ще бъде една от шестте европейски страни, които ще приемат мигранти от хуманитарния кораб "Lifeline", блокиран край бреговете на Малта. Това съобщи президентът Еманюел Макрон след посещението си във Ватикана и аудиенцията при папа Франциск, цитиран от "Франс прес" и БТА. 

Въпреки това той разкритикува германската неправителствена организация "Lifeline", че е действала "в нарушение на всички правила", че е възпрепятствала работата на либийската брегова охрана и че е наляла вода в мелницата на трафикантите на хора. Той добави, че Европа иска да "засили сътрудничеството си с бреговата охрана" на Либия, за да "ограничи движенията" на мигрантите, защото "затварянето на този маршрут е най-ефикасният и най-хуманитарният" начин.

Португалия е готова да приеме част от мигрантите на "Lifeline"

Франция и Италия преминават през дипломатическа криза след случая с кораба "Акуариус", превозващ на борда си над 600 мигранти, които Италия отказа да приеме. 

Макрон ще се срещне в събота в Париж с чешкия премиер Андрей Бабиш и словашкия му колега Петер Пелегрини, които са настроени враждебно срещу задължителните квоти за преразпределение на мигранти в ЕС, съобщиха правителствата в Прага и Братислава. 

Френският държавен глава заплаши миналата седмица с финансови санкции страните от ЕС, които откажат да приемат мигранти.  Чехия, Словакия, Унгария и Полша отказаха да участват на минисрещата на върха в неделя в Брюксел, посветена на миграцията и предвидена като подготовка за Европейския съвет на 28 и 29 юни. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.