Това съобщиха властите

Осмо момче е спасено от пещерата Луанг в Тайланд. Това съобщиха властите, цитирани от световните агенции.

Подновиха спасителната операция за децата в Тайланд (ВИДЕО)

Имената на измъкнатите от капана все още не са оповестени. Те не са съобщени и на родителите в знак на уважение към онези, които остават в пещерата.

Местните медии обаче съобщават, че 13-годишният Монгкол е първото спасено дете. След него така чаканата глътка свеж въздух отново поема 14-годишният Нутавут. Детето страда от астма и престоят под земята трябва да е бил истинско изпитание за него и за родителите му, които губят първородното си дете. То издъхнало едва на 10 месеца след битка с рака.

Извадените от пещерата деца, които са настанени в болница, ще могат да контактуват с родителите си през стъклен прозорец заради опасения от разпрстранение на инфекции. 

Останалите деца чакат спасителните екипи да подготвят всички необходимо, за да повторят сложната операция и да ги преведат под водата. 

СНИМКИ ОТ СПАСИТЕЛНАТА ОПЕРАЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

Първите четири деца бяха извадени от екип от 13 чуждестранни водолази и петима тайландски морски пехотинци. Останалите четири бяха спасени по-рано в понеделник.

Извадиха първите четири деца от пещерата в Тайланд (ВИДЕО+СНИМКИ)

Общо около 50 водолази подготвяха трасето, по което трябва да преминат децата. А на повърхността в готовност чакаха хеликоптери и специализирани екипи за оказване на бърза помощ.

С падането на нощта, операцията бе прекратена и ще бъде подновена във вторник.

Новината, че деца са извадени невредими, беше повод за радост в цялата страна. В столицата Банкок, на почти 1000 км от наводнената пещера, всички следят спасителната операция. Сред тях е и българинът Райко Матеев, който живее в Тайланд от много години.

"За да пресушим част от водата, се наложи изпомпването на вода колкото за две езера. Трябваше да бъдат наводнени много частни ниви. Това значеше продукцията им да се похаби. Фермерите моментално казаха: "Да, добре, наводнете ги", разказва българинът.

В социалните мрежи пък се появиха стотици колажи, а посланието е едно – че Световното по  футбол е към своя край, но не по терените на Русия, а в една пещера, на километър под повърхността на Тайланд, светът е открил най-силния и вдъхновяващ отбор на планетата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.