Вече 4 от общо 12 момчета са извадени от пещерата

Подновиха спасителната операция за децата в Тайланд. Вече 4 от общо 12 момчета са извадени от пещерата. Според очевидци екипите вече са извели и пето дете. 

Останалите деца чакат спасителните екипи да подготвят всички необходимо, за да повторят сложната операция и да преведат децата под водата. 

СНИМКИ ОТ СПАСИТЕЛНАТА ОПЕРАЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

В столицата Банкок, на 1000 километра от наводнената пещера, всички следят спасителната операция. Българинът Райко Матеев живее в Тайланд от много години и казва, че е впечатлен как съдбата на момчетата е обединила нацията. 

Извадиха първите четири деца от пещерата в Тайланд (ВИДЕО+СНИМКИ)

Междувременно от чужбина започнаха да пристигат съоръжения, изобретени специално за подпомагане на спасителната операция. Калифорнийска компания показа надуваеми костюми, които са с размерите на човек. Те дават възможност децата да бъдат бутани от други водолази, без да им се налага да плуват. А милиардерът Илон Мъск демонстрира миниподводница, която са изобретили инженери от неговата компания. Тя също има за цел да се придвижват децата под вода без да им се налага да плуват, но е направена с твърди, устойчиви на удар и натиск стени. Засега не е ясно какво приложение биха имали тези изобретения и дали изобщо ще бъдат използвани.

Първите 4 деца бяха извадени от екип от 13 чуждестранни водолази и петима тайландски морски пехотинци. 

Общо около 50 водолази подготвят трасето, по което трябва да преминат децата. А на повърхността в готовност чакат хеликоптери и специализирани екипи за оказване на бърза помощ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.