Това предвижда пакет от мерки, който ще бъде обявен от премиера Тереза Мей

Великобритания ще увеличи помощта за Западните Балкани с 95% до 80 милиона паунда. Това се казва в съобщение на британското правителство, цитирано от БГНЕС.

Премиерът ще участва в среща на върха за Западните Балкани в Лондон

Новината идва в най-важния ден от форума за нашия регион, който се провежда в Лондон. На него ще ще присъстват правителствени и държавни глави от Западните Балкани, както и европейски лидери, сред които германският канцлер Ангела Меркел и българският премиер Бойко Борисов.

„Премиерът Тереза Мей обявява пакет от мерки, които имат за цел да подпомогнат процъфтяването на Западните Балкани за сметка на подобряване на колективната сигурност и повишаването на икономическата стабилност в региона“, се казва в съобщението от „Даунинг Стрийт” 10.

Захариева: Берлинският процес ще ускори евроинтеграцията на Западните Балкани (СНИМКИ)

Оттам уточняват, че новият пакет предвижда увеличаването на отпусканата от Великобритания финансова помощ с 95% от 41 милиона паунда през 2018-2019 г. до 80 милиона през 2020-2021 г.

По-рано Великобритания обяви, че отпуска 10 милиона паунда за обучението на младежи от Западните Балкани на компютърна грамотност и цифрови технологии и още 1 милион – за преодоляване на последиците от конфликтите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.