Витянис Андрюкайтис каза още, че борбата със заразата у нас е в съответствие с препоръките на ЕК

Еврокомисарят по здравеопазването Витянис Андрюкайтис поздрави българските власти за действията по предотвратяването на разпространението на чума по животните, съобщава БТА.

Искам да изразя искрената си подкрепа за българското правителство, българските ветеринарни власти и българите, които разбират обстановката на място. От наша гледна точка са предприети много ефективни и необходими мерки. Те са напълно в съответствие с нашите препоръки и правила”, заяви той пред български кореспонденти в Брюксел.

Скандал в Болярово: Баба Дора се срещна със земеделския министър (ВИДЕО)

Трябва отново ясно да се каже, че тази болест се предава в пряк контакт между животните. Разпространението на болестта не става чрез посредници”, отбеляза още еврокомисарят.

Той призова да се обърне внимание на човешките действия и на хората да бъде припомнена забраната за незаконна търговия с животни и месо.

Андрюкайтис отбеляза, че стопаните получават много високи обезщетения - над 250 лева, над пазарната цена.

ЕК изцяло подкрепя в това отношение българските власти. Европейски ветеринари вече са на място и работят със своите български колеги. Добре е, че обезщетенията бяха изплатени бързо”, добави еврокомисарят.

Властта търси политическа подкрепа за борбата с чумата

По неговите думи заразяването на животните няма нищо общо с биотероризъм.

Хората трябва да разберат, че много болести се дължат на изменението в околната среда, в природата. Рано е да се говори за следващата стъпка - за ваксинациите, защото те биха променили статута на България като износител на овче и козе месо. Това е много чувствителен въпрос, който трябва да бъде решен от българските власти и учените. ЕК е насреща, за да помогне”, заяви Андрюкайтис. И допълни: „Някои политици си играят с емоциите на хората. Няма съмнение, че за хората това е болезнена гледка – да видят как животните им биват убивани... Важното е, че необходимите мерки са предприети”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.