Румен Порожанов пристигна в селото

Скандали и напрежение след решението да бъдат ликвидирани стадата от животни в зоната на чумата в Ямболско. Едно от тях е прословутото стадо на баба Дора от Шарково. Другото е на животновъд от съседното село Болярово.

Лично земеделският министър се срещна със собствениците на животните, които трябва да бъдат евтаназирани.

Съветник на земеделския министър: Избива се само заразеното стадо

Той пристигна в Болярово, за да участва местен координационен щаб. Порожанов уточни, че в стадото на баба Дора положителна проба не е открита. Задължително е обаче то да бъде евтаназирано, тъй като е било в контакт с други болни животни.

Животните от другото стадо - на животновъд от Болярово, са извън града и нямат досег с други такива. Това означава, че ще има достатъчно време, за да се вземат втори проби и да се изчакат резултатите. Ако и те докажат, че има симптоми на чума, тогава тези животни ще бъдат евтаназирани. Останалите стада в района няма да бъдат умъртвявани.

Баба Дора: Няма да дам стадото си, лъжат, че е заразено

Министър Порожанов каза, че има и решение за случая на баба Дора. Той е разговарял с животновъди от района, които обещали, че ще подарят на стопанката 100 кози. Тя ще получи и обезщетение за собствените си животни, ако те бъдат умъртвени.

До началото на евтаназията полицейското присъствие в района се засилва и се увеличават екипите за дезинфекция.

Какъв е пътят на заразата от чума по домашните животни?

Все още има хора, които не са си взели парите. Това са жителите на 3 села в района. Всички те ще получат обезщетенията си най-късно в понеделник.

Какво си казаха министър Порожанов и стопаните от Шарково и Болярово вижте във видеото.

ГНЯВ ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.