Замърсен ли е въздухът в района и има ли опасност за населението?

Трети ден продължава да гори и тлее сметището край село Бараково, съвсем близо до автомагистрала „Струма”. Гъстият дим от пожара достигна и до Благоевград, но според местната екоинспекция въздухът не е замърсен.

Сметището е нерегламентирано, а оказва се община Кочериново не разполага с финансов ресурс да го рекултивира.

Могат ли пожарникарите да овладеят пожара?

Големият проблем за пожарникарите е, че не могат да осигурят достатъчно количество вода, за да облеят сметището. Слоят от натрупани боклуци е твърде дебел и водата няма как напълно да потуши огъня и дима.

ПОЖАР НА СМЕТИЩЕ: Втори ден горят боклуци край Кочериново

„От два дни пожарникари и доброволци се опитват да погасят пожара, но все още има тлеещи участъци. Единственият начин да спрем процеса на горене е с верижна техника, с която общината вече Община Кочериново разполага. С нея и с друга техника, която очакваме, ще започнем изравняване, уплътняване и запръстяване със земни маси на терена на депото. Ще изпълним много точно предписанията, направени от регионалната инспекция на околната среда и водите в Благоевград”, заяви за „Здравей, България” зам.-кметът на Кочериново Любка Йорданова.

Изравняването на сметището ще започне през днешния ден и ще продължи няколко дни.

„Това сметище община Кочериново е използвала до 31-ви декември 2017 г. От тогава то е затворено и е забранен достъпът до него. За в бъдеще община Кочериново ще пресече достъпа до депото, като за целта ще натрупаме земни маси на пътя към депото и ежедневно ще се извършва контрол от служители на общината. Ще се следи да няма други запалвания, както и дали се извършва нерегламентирано замърсяване”, коментира още зам.-кметът на Кочериново.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Антон Чавдаров

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.