Същевременно Пхенян изрази тревога от американските призиви за запазване на санкциите

Министърът на външните работи на Северна Корея каза, че е все по-разтревожен от отношението на САЩ към неговата страна, но изрази твърда решимост за прилагане на постигнатите през юни споразумения с Вашингтон, предаде БТА.

САЩ и Северна Корея се договориха на среща на лидерите си в Сингапур през юни за слагане на край на ядрената програма на Пхенян и за сключване на мир на Корейския полуостров.

„Уошингтън поуст”: Северна Корея строи нови ракети

„КНДР е твърда в решимостта и в ангажимента си за прилагане на съвместното изявление на КНДР и САЩ по отговорен и добросъвестен начин”, заяви И Йон-хо.

„Това, което обаче е тревожно, са настойчивите опити, правени в САЩ, за връщане към старото положение, в противоречие с намеренията на техния лидер”, добави той.

Тръмп: Ким ще уважи сделката ни

Американският държавен секретар Майк Помпейо призова тази седмица в Сингапур страните от Югоизточна Азия да продължат да прилагат санкциите срещу Северна Корея. Той обаче се обяви за оптимист, че сделката за севернокорейската ядрена програма ще бъде приложена.

И Йон-хо каза в комюнике, че Пхенян е показал добра воля чрез мораториума върху ядрените опити, изпитанията на ракети и разрушаването на ядрения си полигон.

„Но САЩ, вместо да отговорят на тези мерки, надават вой за запазване на санкциите срещу КНДР", заяви И Йон-хо.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес