Двамата посочиха като основен свой опонент в общността Еманюел Макрон

Да се създаде паневропейски антимигрантски фронт. Това решиха на срещата си унгарският премиер Виктор Орбан и италианският вътрешен министър Матео Салвини. Двамата посочиха като основен свой опонент в общността Еманюел Макрон. Отговорът на френския президент не закъсня.

ЕВРОПА И МИГРАЦИЯТА: Орбан и Салвини на среща в Милано

Той е лошото момче на Европа от години. Виктор Орбан неведнъж е заставал на противоположна позиция с Брюксел.

45-годишният Матео Салвини, лидер на крайнодясната Северна лига, обеща на Европа историческа промяна на континентално ниво. Съюзът между двамата е естествен резултат от антимигрантските им позиции.

Унгария се противопостави първа на мигрантската вълна, издигна ограда по границата със Сърбия, а после отказа разселване на мигранти в Евросъюза. Сега Будапеща вижда съюзник в лицето на Рим.

Орбан подари бодлива тел на Черна гора за защита от мигранти

"Никой от средиземноморските държави, освен Салвини, до този момент не е стигал толкова далече със задачата да бъде спряна миграцията. Той е първият и сигурността на Европа зависи от неговия успех", заяви Орбан.

Откакто е на власт, новото италианско правителство отказа да приеме няколко лодки, пълни с мигранти, а сега борбата срещу миграцията има нов враг - Еманюел Макрон.

Борисов и Орбан на едно мнение за затваряне на границите за мигранти

"Във Франция, където президентът Макрон има нисък рейтинг, прекарва времето си да поучава чужди правителство. Първият, който трябва да покаже солидарност, е френският президент и може да го направи като отвори италианско-френската граница при Вентимиля", коментира министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини.

"Няма да отстъпя пред националистите и тези, които възхваляват словото на омразата. Ако са видели в мое лице основния си противник, имат право", заяви Макрон.

Северната лига на Салвини и партията Фидес на Орбан принадлежат към различни фракции в Европарламента. Въпреки това двамата се договориха да преследват общи цели на европейските избори през май 2019 г. Ясен индикатор, че вотът ще бъде битка между либерали и популисти, а миграцията ще е темата, която доминира кампаниите.

Унгария превърна помагането на мигранти в престъпление

"Идват европейски избори. Искаме да променим много неща, имаме нужда от нова Европейска комисия и нов Европарламент, които недвусмислено и ясно да работят за защита на границите и спиране на миграцията", заяви Орбан.

Той и Салвини обаче имат различия в подхода срещу миграцията - Италия е за създаване на мигрантски центрове в Европа, докато Будапеща е твърдо против разселване. Посещението на Орбан показа и разделение в управляващата коалиция в Италия. По повод идването на Орбан вицепремиерът Луиджи ди Майо разкритикува остро Унгария за издигането на стени и отказа да приеме мигранти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.