Само през януари тази година в мрежата са били разпространени близо 700 нови пропагандни материала на ИДИЛ

Европейската комисия ще предложи въвеждане на задължение доставчиците на услуги в интернет да премахват терористично съдържание в срок до един час. Според ЕК първите 60 минути от появата на подобно съдържание са времето, в което се нанасят най-големите щети, съобщиха от Европейската комисия
Ще бъдат въведени "надеждни предпазни механизми за закрила на свободата на словото в интернет", които да помагат да се премахва единствено терористично съдържание
Само през януари тази година в мрежата са били разпространени близо 700 нови пропагандни материала на терористите от "Ислямска държава".

САЩ отбеляза 17-ата годишнина от терористичните атаки в Ню Йорк (ВИДЕО)

Досега ЕК работи на доброволни начала с онлайн платформи, държави от ЕС и Европол за ограничаване на терористичното съдържание онлайн. През март комисията препоръча дружествата и държавите да предприемат действия, но се отчита, че постиженията са недостатъчни. 
Ако предложението на ЕК бъде прието, националните власти ще издават нареждане за сваляне на дадено съдържание. Въвежда се ясно определение за терористичното съдържание - материал, който подбужда към или пропагандира извършването на терористични действия, популяризира дейностите на терористична група или предоставя насоки за техниките за извършване на терористични нападения. От доставчиците на интернет услуги ще се изисква да предприемат мерки за по-добра защита от злоупотреби.

Facebook спря в цял свят заради проблеми в мрежата

Когато дадено съдържание е било премахнато неоснователно, доставчикът на услугата ще трябва да го възстанови възможно най-бързо. Националните власти ще предоставят средства за правна защита, като платформите и доставчиците на съдържание ще имат правото да оспорват заповедите за премахване. За платформите, които използват филтри, трябва да има надзор и проверка от човек, за да няма погрешно премахване на данни.  

В случай на постоянни пропуски в премахването на такова съдържание, на доставчика на услуги може да бъде наложена глоба, равна на до четири процента от неговия общ оборот за последната финансова година.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.