Предизборната кампания приключи, а агитацията е забранена

Решаващ ден преди референдума в Македония за новото име на страната. Предизборната кампания приключи, агитацията е забранена, а 1,8 милиона души решават в неделя да приеме ли страната името Северна Македония. Македонският премиер Зоран Заев призова хората да гласуват, а президентът Георге Иванов беше категоричен, че ще бойкотира референдума. Спорът между Атина и Скопие продължава с години и никога решението му не е изглеждало по-близко.

Ще преглътнат ли македонците името Северна Македония?

Гласуването за референдума вече започна. Днес имат право да гласуват хората, които са в неравностойно положение. Те ще бъдат посетени от членове на избирателните комисии. Гласуват също така и македонските граждани в чужбина. Основният въпрос преди решаващия вот е дали ще се събере необходимата избирателна активност, за да бъде признат за валиден. Трябва да гласуват повече от 50% от македонските избиратели, или около 900 000 от тях.

СНИМКИ ОТ РАБОТАТА НА ЕКИПА НИ ВИЖТЕ ТУК 

Старата държава с ново име или старата политика на нов глас - това е изборът, пред който са изправени македонци часове преди началото на решаващия референдум за промяна на името. Въпросът, на който те трябва да отговорят в неделя, е "Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемането на договора между Република Македония и Гърция?".

С този договор македонската нация и македонският език ще бъдат признати от цял свят. Това беше основният аргумент на премиера Зоран Заев в кампанията му "Излез ЗА европейска Македония".

РЕФЕРЕНДУМЪТ В МАКЕДОНИЯ : Привържениците на вот "за" организираха митинг в Прилеп

Слободанка Йовановска е дългогодишен кореспондент в Брюксел и години наред отразява буксуването на родината си по пътя към Европа. Сега се надява вотът в неделя да е успешен. Не изключва и вариант да последват предсрочни избори.

Професор Жидас Даскаловски е политолог, приближен до опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Казва, че основният проблем с предстоящия референдум е формулировката на въпроса.

МАКЕДОНИЯ ПРЕДИ РЕФЕРЕНДУМА: "Излез да гласуваш" срещу "Бойкотирай“

Съпротивата срещу договора с Гърция не означава и съпротива срещу евроинтеграцията, твърди професор Даскаловски. Според него пътят към Европа не минава през споразумение с Атина.

Според привържениците на решаването на спора с Гърция ВМРО-ДПМНЕ тайно подкрепя кампанията „Бойкотирай”. Гораст Станковски е активист на кампанията, която се води предимно в социалните мрежи. Правят агитационни клипове срещу управляващите и ги разпространяват в мрежата. Гораст отхвърля всички твърдения, че кампанията им е финансирана от чужди държави. Единственото, което ги води, е съпротивата срещу Договора с Гърция.

Протест на опозицията в Македония седмица преди референдума

На албанците мъжествения национализъм на паметника на Александър Македонски не им говори нищо. Европейският съюз и НАТО са изходът от беднотията и това ги води към урните в неделя.

„Трябва да влезем. Важно е за младите, ние какво изядохме, изядохме от ВМРО-ДПМНЕ”, казва Кемал Османи.

Договорът с Гърция не засяга тяхната национална идентичност. Масово ще гласуват „за”.

„Надявам се ще бъде по-добре. Тука виждаш ли колко е лошо”, казва Лукман Фазгюл.

Хората вярват, че когато страната стане член на НАТО, ще има по-голяма стабилност и сигурност, ще се промени икономическата, но и потилитическата ситуация и като цяло – животът им.

В Македония не е извършвано преброяване от 2002-ра година насам, за да не се разпалва отново етническото напрежение. Официално албанското малцинство е между 20 и 25 на сто от населението на страната, според неофициалните данни те са над 30 на сто. Гласът им тежи на всеки един вот.

„Албанците знаят къде трябва да отиде Македония - трябва да отиде на запад, не на изток. Ние нямаме дилеми. Защо на запад - защото албанците живеят в няколко държави. Ние сме се отказали от идеята за Велика Албания само, за да бъдем пак заедно, но в рамките на един по-голям съюз и това е Европейският съюз”, казва Лирим Дулови - издател на албанския в-к "Коха".

Лирим Дулови предупреждава, че ако референдумът не мине има опасност от разцепване на Македония.

„Имайки предвид и регионалните проблеми, особено в Косово и Сърбия, където преговарят за прекрояване на границите, а и Босна. Македония отдавна се измъкна от тази каша, но всичко може да се върне, ако не мине референдумът в неделя. Тогава Македония ще бъде предмет на много лоши сценарии”, казва Дулови.

Коя Македония ще победи в неделя не е ясно, но трънливият път далеч не е към края си. Тепърва предстои гласуване на конституционни поправки и болезнена ратификация на договора и в гръцкия парламент. Повече от 10 000 македонски и 500 чуждестранни наблюдатели ще следят за нередности по време на вота в неделя. 6000 полицаи ще следят за спазване на реда по време на изборния ден. Гласуването започва в 7.00 ч. сутринта местно време.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.