Иззети са банктноти на обща стойност 1 350 000 долара

Разбита е печатница за фалшиви долари във Варна. При операцията на ГД „Борба с организираната престъпност“ и Специализираната прокуратура са задържани трима души, на които са повдигнати обвинения.

Оставиха в ареста задържаните в нелегалната печатница в "Слънчев бряг"

Иззети са отпечатани и в различна степен на завършеност 100-доларови банкноти на стойност общо около 1 350 000 долара. Банкнотите били толкова добри, че дори машини за разпознаване на фалшификати не успявали да ги открият. Произвеждали се с изключително модерно и професионално оборудване. Засега, обаче няма доказателства мъжете да са разпространявали фалшификатите.

„Допускаха няколко грешки – с куриерски фирми пристигаха част от материалите за производството на тези фалшиви долари”, каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

„Една част от тези пари са намерени в частен дом в местност Евксиноград. Бяха намерени отпечатани банкноти от по 100 щатски долара, общо за над 1 350 000 долара. Мастилата, които са използвали, имитират магнитно мастило, което позволява банкнотата трудно да се различава от истинската в устройство за проверяване”, обясни прокурорът   Евгения Деянова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.