Високо в склона на скалата в Кресненското дефиле откриха вътрешен теч

От вода до земен трус - часове след инцидента алпинисти започнаха да търсят причините за падането на скалната маса. Високо в склона откриха, че в скалата от известно време има вътрешен теч.

“Най-голямата причина е водата, като замръзне разпуква и преди два дни е имало и земетресение тук в Благоевград, с малък коефициент, обаче и той е оказал влияние”, обясни алпинистът Мартин Цонев.

НА КОСЪМ ОТ СМЪРТТА: 50 тона скали рухнали пред влака Петрич-София (ОБЗОР)

Няколко часа преди инцидента на релсите вчера в района на дефилето беше регистриран трус със сила 2.9 по Рихтер.

„Съответно, най-вероятно, това е довело до влошаване на физикомеханичните показатели на скалите и на блока, съответно, той е изгубил устойчивост и е паднал”, смята геологът Лазар Беров.

За властите не може да се говори за подценена опасност по трасето, т.е. причината за инцидента не трябвало да се търси при тях.

Има ли виновни за дерайлиралия влак в Кресненското дефиле?

„Класически случай на форсмажор, на непреодолима сила. Много е неприятно, защото и хората, които работят в момента на терен работят в опасни условия, сами виждате какво е времето, има опасност от падащи скали”, каза транспортният министър Росен Желязков.

От компанията "Железопътна инфраструктура" увериха, че трасето в дефилето се обхожда непрекъснато.

„Не е опасно, мога да го твърдя, но срещу природата не можем да се борим”, заяви Бисер Минчев от НКЖИ.

Геолозите обаче са категорични, че опасни места има и мерки трябва да бъдат взети максимално бързо.

„От тук без проблем бих могъл да набележа два по- големи блока, които са потенциално опасни и в другата страна на тунела, на изхода. Със сигурност могат да се направят допълнителни геоложки оценки”, заяви геологът Лазар Беров.

Ефективни методи за наблюдение на опасни скали има, но те са много скъпи, казват специалистите. Най-евтиният вариант били така наречените защитни козирки, които обаче в Кресненското дефиле трябва да обхванат огромна територия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.