Талантливата авторка избира писането, когато е едва на 4

Още на 4 години, писателката Тайе Селаси знае, че ще стане разказвач на истории. И става – без да го учи в училище или Университет. Първият ѝ роман „Отивам си е възвратен глагол“ влиза в Топ 10 на Economist и Wall Street Journal за най-добрите книги на годината. Тя е включена в списъка с 20-те най-обещаващи автори на десетилетието на възраст под 40 години. 

Казва, че любимата ѝ приказка е „Питър Пан“. Обича езика, но повече музиката. Особено ако е джаз, но най-вече Шаде и е комбинирана с късо, горчиво, черно еспресо. 

Тайе Селаси е жител на света, момиче на Земята, но е и страстен фен на Италия. Тя си спомня за местата, в които е била преди и сега, но днес Гана и Нигерия спорят за корените ѝ. А тя не обича да я питат от къде е.

За едно семейство в безтегловност, което отчаяно се бори да се сглоби, разказва Тайе Селаси в първия си роман - в изящен ритъм, но със сълзи между пасажите, следи от стари предателства и премълчана горчивина. Повествованието започва и завършва със смърт. Но животът в думите й не можа да се сравни с нищо.

Със сигурност ще се върне и в България. Най-малкото, защото езикът ни я кара да се усмихва широко.

Целият разговор вижте в прикаченото видео.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.