Страните ще създадат план за разкриване на работни места и справяне с бедността, се посочва в комюнике на мексиканското правителство

Мексико, Гватемала, Салвадор и Хондурас се договориха да лансират "план за развитие" в опит да спрат емиграцията от Централна Америка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Страните ще създадат план за развитие, включващ конкретни програми, проекти и действия за разкриване на работни места и справяне с бедността", посочи в комюнике новото мексиканско правителство. Тази стъпка беше приета след церемонията по встъпване в длъжност на новия мексикански президент Андрес Мануел Лопес Обрадор вчера.

Сблъсъци на границата между САЩ и Мексико (ВИДЕО)

Документът бе подписан от президента на Гватемала Джими Моралес, от колегата му от Хондурас Хуан Орландо Ернандес и от салвадорския вицепрезидент Оскар Самуел Ортис. "Връзката между мексиканският Юг, Салвадор, Гватемала и Хондурас подчертава необходимостта от справяне с миграционния феномен", допълва комюникето.

Повече подробности от споразумението ще бъдат огласени на Международната конференция за миграцията, насрочена за 10 и 11 декември в Мароко.

Четвърти керван с мигранти потегли от Салвадор за САЩ

Новият мексикански външен министър Марсело Ебрард обясни, че инвестиционният план ще обхване в краткосрочен план няколко проекта за развитие. Според него става въпрос за проект, сходен "по обем на усилията" на американския План "Маршал" за подпомагане възстановяването на Европа след Втората световна война.

Потеглянето на керван с няколко хиляди хондураски мигранти към САЩ на 13 октомври привлече вниманието към съдбата на тези централноамериканци, бягащи от насилие и бедност в страните си. Керванът пристигна в Тихуана, Северозападно Мексико, и няколкостотин души се опитаха миналата неделя да прекосят нелегално границата със САЩ, по която американския президент Доналд Тръмп разположи 6000 войници, за да спрат, по думите му, "инвазията".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.